Gaya Hidup

Apabila Tiada Lagi Keserasian Dalam Perkahwinan

Bolehkah perkahwinan dapat diselamatkan jika tiada lagi ‘chemistry‘ (keserasian)? Banyak perkahwinan yang tidak boleh diselamatkan apabila tiada lagi keserasian dalam perkahwinan.

Keserasian Dalam Perkahwinan

Chemistry” dalam perkahwinan, saya takrifkan sebagai perasaan ketika mula saling mengenali iaitu rasa rindu, ghairah (berahi) dan mahu melaksanakan rasa tanggungjawab (melindungi).

Baca: Ini 7 Rahsia Rumah Tangga Bahagia Hingga Ke Syurga

Contoh lain, misalannya jika isteri atau suami berpisah pada jangka masa yang lama, dan ada waktunya terdetik rasa kerinduaan itu, bermakna perkahwinan puan mungkin dapat diselamatkan.

Dr. Zubaidi

Persaaan rindu adalah perasaan rasa kesunyian dan ingin berjumpa dengan orang yang kita rindu. Jika suami atau isteri tidak lagi ada perasaan rindu, ia adalah tanda-tanda perkahwinan yang mulai hambar.

Tanggungjawab dan melindungi

Baca: Curang: Bertemu Kekasih Lama, Istana Bahagia Musnah

Begitu juga rasa berahi. Apabila seorang lelaki melihat wanita dan sebaliknya, ada perasaan syahwat untuk memegang, mengusap, menyentuh, berasmara dan melakukan hubungan seksual.

Perasaan rasa tanggungjawab atau mahu melindungi pula adalah perasaan mahu melaksanakan sesuatu tugas yang luar kebiasaan dengan tujuan untuk melindungi perasaan dan fizikal pasangan kita.

Sebagai contoh, mencuci pakaian dan memasak ketika isteri sakit. Tugas ini biasa dilakukan isteri, tetapi dek ada rasa tanggungjawab dan mahu melindungi, suami tidak benarkan isteri memasak dan basuh baju kerana isteri sedang sakit.

Baca: Ini 7 Keresahan Lelaki Mengenai Alat Kelamin

Maka, dia mengambil inisiatif untuk memasak dan membasuh baju, atau sekurang-kurangnya membeli lauk di kedai dan menghantar baju ke kedai dobi.

Ini tanda-tanda rumah tangga dapat diselamatkan. Jika tiada tanda ini, bolehlah meminta bantuan dari pihak ketiga seperti kaunselor.

Dipetik daripada tulisan Dr Zubaidi Haji Ahmad (facebook.com/DrZubaidiHjAhmad)

Related posts
Gaya Hidup

Gaya Biru Yang Memukau & Tersendiri

Bosan menyarung busana warna natural? Jika ya, apa kata cuba pilihan persalinan biru. Pastinya gaya…
Read more
Gaya Hidup

Ketupat Daun Palas Resipi Mak

Masuk tahun ke-2 kita bakal berhari raya dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Tidak dinafikan…
Read more
Gaya Hidup

8 Manfaat Makan Pisang Setiap Hari

Murah, mudah didapati di mana-mana dan mengandungi nutrisi penting. Ya, buah-buahan tempatan memang…
Read more

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *