Gaya Hidup

4 Cara Suai Padan Warna Dan Corak Elak Tampil Pelik

Kredit Foto: H&M

Seiring waktu, perkembangan dunia fesyen terus berevolusi. Kini,  fesyen berkembang daripada gaya fesyen jalanan, kemudian diubah suai dengan sentuhan moden.

Kesilapan berbusana boleh membuat kita menjadi ‘mangsa fesyen’. Pun begitu, sebenarnya gaya bukanlah sesuatu yang kaku, sebaliknya sebahagian daripada seni memerlukan kebebasan kreativiti. Misalnya, busana paduan kepelbagaian motif dan rona. Bagaimana cara suai padan warna dan corak supaya penampilan kita tidak kelihatan janggal?

Bagi anda yang kurang arif mengenai fesyen, kami kongsikan beberapa cara yang boleh dijadikan pandukan sewaktu memilih pakaian bercorak dan warna.

4 Cara Suai Padan Warna & Corak
Kredit Foto: H&M

4 cara suai padan warna dan corak

Berikut ini beberapa cara untuk anda suai padan konsep pakaian dengan kepelbagaian motif juga warna, tetapi tidak membuat anda pelik dan memalukan.

1. Paduan warna kontras
Warna senada meskipun menonjolkan motif yang berbeza, masih menghasilkan suai padan yang selaras di mata. Jika pilihan busana anda terdiri dari beberapa variasi warna, gandingkan dengan rona paling dominan.

Bagi menghasilkan estetika berbusana terbaik, warna tidak semestinya perlu sama.  Jenis warna berbeza atau kontras boleh menjadi paduan menarik.

Misalnya hijau tua dan kuning, merah muda dan biru atau merah muda dan ungu. Jika mahu selamat, hitam dan putih paduan paling sempurna untuk semua pasangan warna.

Kredit Foto: H&M

2. Motif sederhana
Salah satu motif paling sederhana dan mudah disuai padan dengan pelbagai gaya adalah motif garis hitam dan putih.  Jadi, jika mahu penampilan lebih sempurna, pilih pakaian bermotif sederhana.

Jika mahu sedikit ‘cabaran’ berfesyen dan bereksperimen, anda boleh  mencuba paduan motif flora dan fauna. Bagaimanapun, pastikan suai padan warna selaras.

3.  Seimbang
Pastikan paduan kepelbagaian warna dan motif tetap seimbang. Jika anda mahu mensuai padan tiga jenis pakaian dalam satu penampilan, pastikan salah satunya tidak bermotif (polos/kosong).

Misalnya, jika blaus atau kemeja bercorak dipadukan dengan celana bermotif, pilih jaket atau polos.

Gaya Biru Yang Memukau & Tersendiri

Kredit Foto: H&M

4. Aksesori
Busana yang disuai padan dengan variasi motif dan warna, semakin bergaya dengan aksesori sebagai penyeri penampilan.

Pastikan warna aksesori menonjolkan ronasolidsenada dengan salah satu busana anda.

Related posts
Gaya Hidup

Resipi Jeruk Binjai

Rasanya yang masam, manis, pedas dan sedikit kenyal memang menambat selera. Jeruk memang ramai…
Read more
Gaya Hidup

“Tanpa Suami, Kami Masih Mampu Hidup!”

Dalam rancaknya dunia mengejar semua ke hadapan, pun masih ada segelintir yang bersikap dan…
Read more
Gaya Hidup

Manfaat Detok Untuk Kesihatan Badan

Mengapa tubuh memerlukan proses detok (détoksifikasi) – penyingkiran racun atau toksin…
Read more

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *